Isparta Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğimizin düzenlediği “Çağın Hastalığı Kanser” isimli konferans 27.12.2016 günü Ziraat Fakültesi’nde gerçekleştirilmiştir. SDÜ Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Erol EROĞLU’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta günümüzde sıklıkla karşılaşmaya başladığımız kanser hastalığı hakkında bilgiler verilmiştir. Değerli hocamız kanser hastalığının insanlık için tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek kanser hastalığının oluşumu ve tedavisi hakkında açıklamalar yapmıştır.
Erkeklerde akciğer, kadınlarda da meme kanseri vakalarının kanser türleri için de %30’luk bir oranla en üstte yer aldığı vurgulanmıştır. İlkel insandan bu yana oluşan evrim pek çok değişikliğe neden olmuş ve özellikle beslenme alışkanlıklarımız değişmiştir. Gıda maddelerinin üretiminde normal seyrin dışında yapılan bütün müdahalelerin de olumsuz etkisiyle, kanser hücrelerinin vücutta hızla çoğalmasının tedavi edilemeyen ve hasta kayıplarıyla sonuçlanan süreçleri tetiklemekte olduğu belirtilmiştir. Gıda maddelerinde GDO’lu ürünlerin ve çok sayıda kimyasal katkı maddesinin kullanımı insan sağlığını tehdit etmektedir. Ayrıca cep telefonları, elektromanyetik ışınım, çeşitli zararlı gazlar, çevre kirliliği oluşturan atıklar, ekosistemlerin geri dönüşü olmayan bozulmalarla karşılaşması gibi diğer çevresel faktörlerin olumsuz etkileri de kanser olma olasılığını arttırmaktadır.
Kanser tedavilerinde bilim insanları önemli gelişmeler kaydetse de özellikle akciğer kanserinde hasta kayıplarının oranı çok yüksektir. Günümüzde her yıl 14 milyon insanın kansere yakalandığı ve bunların yaklaşık 8 milyonunun kısa sürede kaybedildiği belirtilmiştir. Kansere yakalanma oranının da yakın gelecekte yükseleceği varsayılmaktadır. Erken teşhisin önemli olduğu, bunun için vücudumuzla ilgili sorunları küçümsemeden bir uzman hekime gitmenin yeterli olduğu belirtilmiştir. Tedavi imkânları, 20 yıl öncesine göre oldukça iyileştirilmiş ve çok sayıda müdahale olanağı yaratılmıştır. Kanserle mücadelede kimyasal ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında bilimsel bir altyapısı olmayan diğer müdahalelerin sonuçlarını kestirmenin mümkün olmadığı ve bu konuda dikkatli davranılmasının gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Kanserle mücadelenin ilk ve en önemli adımının kansere yakalanmamak olduğunu vurgulayan Hocamız, bunu sağlayabilmek için kansere yol açması olası her olayın kontrol altına alınması gerektiğini belirtmiştir. Devlet ve birey birlikte beslenme alışkanlıkları, besin maddelerinin üretimi, çevresel faktörler ve yaşam koşullarının düzenlenmesinde birlikte ve eşgüdüm içinde hareket etmelidir. Geleceğe sağlıklı nesilleri aktarmak istiyorsak, her birey bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeli ve ilgili süreçlerin tümü devlet tarafından denetlenmelidir.
Konferans sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan kıymetli Hocamız Prof. Dr. H. Erol EROĞLU’na katılımından dolayı derneğimiz yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Atılgan ATILGAN tarafından çiçek takdim edilerek teşekkür edilmiştir.