17 Mayıs 2018 | Duyuru arşivi

Günlerden 16 Mayıs 1919 Cuma günüydü. Mustafa Kemal ve dava arkadaşları, Türk Milleti’nin kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Bandırma Vapuru ile Samsun’a doğru yola çıkmışlardı. Nutuk’ta, Mustafa Kemal, İstanbul’dan Anadolu’ya olan bu geçişi ve Büyük Kurtuluş Mücadelesi’nin başlatılmasını şu sözleriyle ifade etmiştir : “Efendiler, ben, bu kararların hiçbirinde isabet görmedim. Çünkü, bu kararların istinadettiği bütün deliller ve mantıklar çürüktü, esassız idi. Hakikati halde, içinde bulunduğumuz tarihte, Osmanlı Devletinin temelleri çökmüş, ömrü tamam olmuştu. Osmanlı memleketleri tamamen parçalanmıştı. Ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ata yurdu kalmıştı. Son mesele, bunun da taksimini teminle uğraşılmaktan ibaretti. Osmanlı Devleti, onun istiklâli, padişah, halife, hükümet, bunlar hepsi medlûlü kalmamış birtakım bimana elfazdan ibaretti. Nenin ve kimin masuniyeti için kimden ve ne muavenet talebolunmak isteniyordu? O halde ciddî ve hakiki karar ne olabilirdi? Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. O da hâkimiyeti milliyeye müstenit, bilâkaydüşarî müstakil yeni bir Türk Devleti tesis etmek! İşte, daha, İstanbul’dan çıkmadan evvel düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz tatbikatına başladığımız karar, bu karar olmuştur.”

Mustafa Kemal bu inanç ve azimle başladığı mücadeleyi Türk Milletinin desteğiyle kazanmıştır. 19 Mayıs 1919 günü Samsun’dan başlayan direniş dalga dalga bütün Anadolu’ya yayılmış ve Kürdüyle Türküyle, Lazıyla Çerkeziyle, Alevisiyle Sünnisiyle Anadolu’nun tüm renkleri, Anadolu ve Trakya’nın yurtsever kadınları ve erkekleri omuz omuza mücadele vermiştir. İşte bu kurtuluş mücadelesi sonunda Anadolu ve Trakya emperyalist işgalcilerden temizlenmiş ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni gençlere emanet ederek ebediyete intikal etmiştir. O’nu hüzünle ve saygıyla anıyoruz. Işıklar içinde uyusun. Ruhu şad olsun.  Atatürk Gençliğe Hitabı’nda gençlere seslenerek vazifelerini tarif etmiştir. Sevgili gençler, bu bayram bir direnişin, istiklal mücadelesinin, bayrak ve vatan mücadelesinin simgesidir. Tam bağımsız Türkiye’nin işaretidir. Kutlu olsun.