13 Şubat 2023 | Duyuru arşivi

ÜNİVERSİTELERİMİZDE UZAKTAN EĞİTİM KARARI…

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde aynı gün meydana gelen ve 10 ilimizde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden zarar gören, yakınlarını yitiren tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın etkilendiği depremler sonucunda ülke olarak çok ağır bir tablo ile karşı karşıyayız. Toplumsal kutuplaşmalarımızı ortadan kaldırarak, daha fazla zaman kaybetmeden, birlik olup yaralarımızı en kısa zamanda sarmamız ve normale dönme sürecini hızlandırmamız gerekmektedir. Bu bağlamda alınacak önlemler akıl ve bilimin ışığında, toplumun her kesimine adil ve eşit yaklaşılarak, bir mağduriyeti ortadan kaldırmaya çalışırken yeni mağduriyetler yaratmayacak düşüncede olmalıdır.

Pandemi, deprem ve benzeri büyük sorunlarda akla gelen ilk önlem, eğitim ve öğretim sürecini kesintiye uğratan kararlar almak olmamalıdır.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülke genelindeki etkileri nedeniyle 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olduğuna karar vermiştir.

Bu aşamada atılacak en önemli adım, ülke genelinde eğitim ve öğretime ara vermek veya top yekün uzaktan eğitime geçmek olmamalıdır. Bunun yerine öğrenciler ve aileler ile okudukları ilin durumu, eğitim aldıkları bölümün niteliği ve gereksinimleri gibi etkenler de göz önüne alınarak farklı alternatif çözümler sunulmalıdır.

Depremden etkilenen ve yer değiştirme imkanı olmayan aileler ve öğrenciler için kurulacak konteyner kentler bünyesinde yer alacak konteyner sınıflarda, örgün eğitimin sağlanamaması durumunda, eğitim ve öğretimin kesintiye uğramaması adına devletimizin imkanları ile uzaktan eğitimi gerçekleştirecek alt yapı (bilgisayar ve internet hizmeti) sağlanmalıdır.

Depremden etkilenen ve diğer illere göç eden vatandaşlarımızın barınma sorunlarının çözümü için öğrenci yurtlarının acilen boşaltılması yerine, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesis ve misafirhanelerinin depremzedelere tahsisi, turizm ve otelcilik okullarının uygulama otellerinin tamamının depremzedelere açılması gibi alternatifler öncelikli olarak değerlendirilmelidir.

Eğitim ve öğretimin aksamadan yürütülmesi için, öğrencilerin talepleri ve üniversitelerin imkanları dahilinde, farklı illerde eşdeğerlilikleri de dikkate alınarak, bölüm ve programlarda en az bir dönemlik yatay geçiş imkanı sunulmalıdır. Ülkemizin içinde bulunduğu durum ve ailelerin maddi olanakları da göz önünde bulundurularak, YÖK’e bağlı tüm üniversitelerde öğrencilerimize bu imkan sağlanmalıdır.

Ülkemizin kaderini tayin edecek ve geleceğimizi inşa edecek gençlerimizin, özellikle uygulamalı eğitimler dikkate alınarak, eksik donanımlarla mezun olmaması adına farklı çözümler üretilmelidir. Depremin yaralarının sarılması ve ülkemizin geleceğinin yeniden inşa edilmesi kapsamında bilimin ışığında, liyakatle atanacak yöneticilerin planlamaları doğrultusunda, toplumun tüm kesimlerinden konu uzmanlarının görüşleri alınarak, oluşturulacak kurulların işbirliği ile kararların alınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Kamuoyuna saygı ile arz ederiz.

ISPARTA ÖĞRETİM ELEMANLARI DERNEĞİ